maanantai 21. tammikuuta 2013

Outdoors And French Cuisine

Alpit Saint-Cerguelta, kahden pilven välistä.

Viikonloppu meni rennosti ulkoilessa, kokkailessa ja totuttautumisessa takaisin Sveitsin arkeen. Alkuun totuttautuminen kotirouvan arkeen tuntui jotenkin, noh suoraan sanottuna tylsältä, mutta nyt olen taas löytänyt sen jujun, kotitöiden hohdon.
 
Kokeilimme Rakkaani kanssa valmistaa ranskalaista talviherkkua, Tartiflettea. Tämä juustopaistos on peräisin Ranskan Haute-Savoien alueelta, joka sijaitsee juuri Sveitsin rajalla, Geneven kupeessa. Alue käsittää muun muassa sellaiset kaupungit, kuten Chamonix ja Annecy. Tuttuja kaupunkeja, mutta Tartiflette oli minulle uusi elämys. Tuhti paistos sopii mainiosti talviherkuksi ulkoilupäivän jälkeen. 

Tartifletten tärkeimmät ainesosat ovat peruna, pekoni ja Reblochon juusto. Reblochon on perinteinen, puolikova lehmänmaidoista valmistettu juusto, jota useimmiten käytetään pöytäjuustona. Myönnettäköön, juustokiekko maistui herkulliselta perunoiden päällä, vaikka normaalisti superjuustoiset ruoat ovat minulle hieman liikaa. Ehkäpä alan pikkuhiljaa sveitsiläistymään.

Tässä vielä summittainen resepti Tartiflette -vuoalle.
Resepti on yhdistelty useammasta reseptistä ja muokattu maun mukaan, joten määrät eivät ole aivan tarkkoja. Kannattaa kuitenkin testata tähän suuntaan: 

n. 1 kg perunoita
n. 200 g pekonia
n. 2 kpl (valkoista) sipulia
n. 2 dl valkoviiniä
n. 150 g ranskankermaa 
suolaa ja pippuria mausteeksi
1 kiekko Reblochon juustoa

- Kuori ja kuutioi perunat ja keitä ne lähes kypsiksi.
- Ruskista pekoni pannulla ja lisää sekaan sipuli ja valkoviini. Kiehauta ja lisää ranskankerma sekä mausteet.
- Lisää perunat voideltuun vuokaan ja lisää pekonipaistos perunoiden päälle. Halkaise juustokiekko ja lisää se sekoituksen päälle, kokonaisena, kuoripuoli ylöspäin. Paista n. 200 asteessa, 30 min.

Saint-Cerguelle johtava tie on perinteinen vuoristotie, mutkikas ja liukas.
Kävimme myös hieman ajelulla Juralla, Saint-Cerguella. Mutkaisen vuoristotien päässä meitä odotti kirkas talvisää ja +2 astetta.


Lumiukko ressu, ei saanut rauhaa, siitä pitivät huolen me ja muut ulkoilijat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti